Prinses Marianne met Johannes van Rossum, haar dochter Charlotte en haar schoonzoon Georg II von Sachsen-Meiningen vóór de Villa Carlotta aan het Comomeer, ca. 1850. Het schilderij hangt nog steeds in Schloss Reinharthausen. (Bron: Mariannaoranska.eu)
 
Links: Prinses Marianne met Johannes van Rossum, haar dochter Charlotte en haar schoonzoon Georg II von Sachsen-Meiningen vóór de Villa Carlotta aan het Comomeer, ca. 1850. Het schilderij hangt nog steeds in Schloss Reinharthausen. (Bron: Saekularisation-in-schlesien.de) en rechts: bergtoer van Prinses Marianne rond 1845. (Bron: Saekularisation-in-schlesien.de)

Bij herhaling reisde Marianne naar Cefalù. In 1851, na een bezoek aan haar zoontje, reisde Marianne naar Rome waar Johannes van Rossum, voor haar optredend en voor haar rekening handelend, de Villa Mattei aankocht op de Monte Celio. Zij gaf de eigendom de naam van "Villa Celimontana". Na 1852 kwam haar zoon Johannes-Wilhelm, die zij graag "de bloem van mijn leven" noemde, ook naar Rome, waar hij van leermeester Hess onderricht ontving in het Engels, het Frans en het Latijn. In Rome begon ze met de aanleg van haar grote kunstcollectie. Ook kocht ze een villa aan het Comomeer, later Villa Carlotta genoemd naar haar dochter Charlotte (1831-1855). (Bron: Nationaal Biografisch Woordenboek)
 
Villa Carlotta (Bron: Distinctiveitalyweddings.com)
Links: Villa Celimontana. (Bron: Wikipedia.org) en rechts: Villa Celimontana front (Bron: Arsilluminandi.com)
 
Nooit bleef Marianne geruime tijd in dezelfde omgeving. Zij verkocht de villa Celimontana en kocht het ongeveer honderd jaar Reinhartshausen-slot te Erbach a.d. Rijn, waar zij in 1857 een klein museum liet bouwen om haar kunstschatten te herbergen. Zij verbleef in Reinhartshausen met Johannes van Rossum en Johann-Wilhelm, die voortaan naar het slot de naam "van Reinhartshausen" zou voeren.
Haar kunstverzameling was geen topcollectie. Later bleek dat veel van de zeshonderd schilderijen kopieën waren. Opvallend is dat Marianne later in Reinhartshausen ook kopieën liet maken van schilderijen van haar Oranje-voorouders, waarmee ze haar zelfbewustbezijn als Oranje-telg benadrukte. Een deel van de collectie is nog steeds te zien in het kasteel dat is omgebouwd tot een luxueus hotel. (Bron: Een Dame uit Nederland)

Erbach profiteerde van de aanwezigheid van de koningsdochter en ex-Pruisische prinses in ballingschap. Het schiereiland in de Rijn kreeg later de naam Marianneaue. (Bron: Historici.nl)
Slot Reinhartshausen, rechts. (Bron: Rheingauer-weinszene.de)
Bronnen:
Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Mariann op Wikipedia
Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Mariannel op Historici.nl
Een dame uit Nederland
Nationaal Biografisch Woordenboek
Hessische Biografie: Prinzessin Marianne von Nassau-Oranien, Prinzessin der Niederlande
Marianne bij het Comomeer
Prinses Marianne met dochter Charlotte
Bergtoer van Prinses Marianne
Villa Carlotta
Villa Celimontana
Villa Celimontana Front
Slot Reinhartshausen