Links: Prinses Marianne en haar echtgenoot, prins Albrecht van Pruisen. De prinses heeft het haar opgestoken met een scheiding in het midden en een vlecht over haar achterhoofd. Het haar van de prinses wordt gesierd door een rozetakje. Zij draagt een parelcollier rond haar hals en is gekleed in een japon met pofmouwtjes en vierkante halsuitsnijding. Prins Albert heeft kort krullend haar en is gekleed in een uniform met epauletten en hoog opstaande kraag. Op zijn linker borst zijn enkele onderscheidingstekends gespeld. Het paar is omgeven door wolken. Boven hun hoofden zweeft Pallas Athene die lauwerkransen boven de hoofden van het paar houdt. Boven het hoofd van Pallas Athene hangt het monogram van het paar. Links boven, in de wolken, zweeft Cupido die een pijl schiet door het monogram van het paar. Onder het portret staat de volgende tekst: Dédié à S. (- dubbel gekroond wapenschild - ) M.La Reine.; vervaardiger: Wildenberg, L. van de; 1830. (Coll. Haags Gemeentearchief) en rechts: Prinses Marianne en haar echtgenoot, prins Albrecht van Pruisen, 1830. (Bron: Geheugenvannederland.nl)
 
Op 14 september 1830 trouwde Marianne in paleis Noordeinde met haar volle neef Albrecht van Pruisen, zoon van Frederik Willem III en de Pruisische koningin Louise. Het was een driedubbele verbinding van de al zeer nauwe familieverwantschap tussen Oranje-Nassau en Hohenzollern, want haar broer prins Frederik trouwde met Louise van Pruisen, de zuster van Albrecht.
Huwelijkspenning van Frederik Hendrik Albert, prins van Pruisen, met Wilhelmina Frederika Louisa Marianne, prinses der Nederlanden. (Bron: Adore.ugent.be)

Recto: roosje ALBERTUS PRINC. BORUSS. ET MARIANNA NASSOV. REGIS BELG. FILIA. Buste van prinses Marianne van Nassau en prins Albert van Pruisen, achter elkaar, naar rechts: onder de bustes: G. LOOS D.C. PFEUFFER F.

Verso:FORTES CREANTUR FORTIBUS ET BONIS Een gevleugelde Hymenaeus staat op een voetstuk met in de rechterhand een brandende fakkel en in de gestrekte linkerhand een bloemenkrans. Tegen het voetstuk de gekroonde wapenschilden van Pruisen en van de Nederlanden. Op de afsnede: SOLLEMN. NUPT. CELEBR. / HAGAE COMIT. D. XIV SEPT.
Het Prinz-Albrecht-Palais in Berlijn, Wilhelmstraße, 1837. (Bron: Wikipedia.org)
 
Voor de jonggehuwden bouwde de beroemde architect Karl Friedrich Schinkel het Albrechtspalais als stadspaleis in de Berlijnse Wilhelmstrasse. De bouw werd voor een belangrijk deel gefinancierd met het geld dat Marianne in het huwelijk inbracht. In dit paleis zou niet veel later ook haar vaders tweede - morganatische - huwelijk met Henriëtte d'Oultremont gesloten worden. (huwelijk tussen mensen van hogere en lagere stand). Hij bleef in Berlijn tot zijn dood in 1843. (Bron tekst: Historici.nl en Nantionaal Biografisch Woordenboek).
Bronnen:
Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Mariann op Wikipedia
Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Mariannel op Historici.nl
Een dame uit Nederland
Nationaal Biografisch Woordenboek
Prinses Marianne en haar echtgenoot, prins Albrecht van Pruisen
Prinses Marianne en haar echtgenoot
Huwelijkspenning
Het Prinz-Albrecht-Palais in Berlijn