Links: Frederica Louisa Charlotte Marianne Wilhelmina, Prinses van Oranje-Nassau. (Bron: Theroyalforums.com) en rechts: portret van Marianne van Pruisen. Schilderij uit 1832 van Henricus Franciscus Wiertz. (Bron: Wikimedia.org)
 
Als titulair 'Prinzessin Albrecht von Preussen' maakte Marianne nu deel uit van de Pruisische koninklijke familie. Op de meeste officiële portretten uit die tijd draagt ze de zwart-witte insignes van de Louise-Orde, de pendant van het IJzeren Kruis, voor de 'patriottische' vrouwen van Pruisen. In 1837 stierf haar moeder, die haar het sticht Kamenz - geseculariseerd in 1810 - in Silezië naliet. Marianne werd de grote inspirator van de bouw van het neogotische slot Kamenz naar wederom een ontwerp van Schinkel. (Bron tekst: Historici.nl)

Ze was echter niet gelukkig aan het hof van de Hohenzollern's. Ze oversteeg het wat bekrompen het milieu in kennis en intelligentie en gedroeg zich vaak in strijd met de rigide ceremoniële rituelen van de Pruisische etiquette.

Van de vijf kinderen uit haar huwelijk met Albrecht stierven er twee op jonge leeftijd. De drie overige kinderen versterkten het Pruisische dynastieke netwerk: Charlotte (1831-1855) trouwde met regerend vorst George II hertog van Saksen Meiningen, Albrecht (1837-1906) met Maria van Saksen-Altenburg, Alexandrine (1842-1906) met de tweede zoon van de regerend vorst van Mecklenburg-Schwerin. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Mariann op Wikipedia
Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Mariannel op Historici.nl
Een dame uit Nederland
Nationaal Biografisch Woordenboek
Frederica Louisa Charlotte Marianne Wilhelmina, Prinses van Oranje-Nassau
Portret van Marianne van Pruisen