Terug naar Startpagina
 
De Franse Invasie
Vlucht 18 januari 1795
Vlucht Prinses Wilhelmina
Vlucht Prins Willem V
Pink 'Johanna Hoogenraad'
1795-1813
Oranje in ballingschap
Willem V Batavus
Frederica Sophia Wilhelmina
Frederica Louise Wilhelmina
Willem George Frederik
Willem Frederik
Frederica Louisa Wilhelmina
Willem Frederik George
Willem Frederik Karel
Wilhelmina Frederica Pauline
Wilhelmina Frederica Marianne
Terugkeer Oranje in 1813
30 november 1813
Herdenking in 2013
Boeken
Over Oranjes
 
Vertrek en aankomst Oranjes en Stuarts op Scheveningen
Vertrek Willem II, 1641
Vertrek Henrietta Maria, 1643
Vertrek Charles II, 1660
Aankomst Willem III, 1691
1642-1660
De Stuarts in Ballingschap
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's Scheveningen
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
   

Frederica Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau (Den Haag, 28 november 1770 - Den Haag, 15 oktober 1819) was de dochter van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau en Wilhelmina van Pruisen. Zij trouwde op 14 oktober 1790 met Karel van Brunswijk-Wolfenbüttel.
Dooplechtigheid van prinses Frederica Louisa Wilhelmina, geboren op 28 november, in de Grote Kerk te Den Haag, 19 december 1770. Prins Willem V houdt het kind ten doop, rechts prinses Wilhelmina van Pruisen met hofdames, links predikanten. Simon Fokke (toegeschreven aan) 1770. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
Links: Portret van een kind, gehouden voor Frederica Louisa Wilhelmina (1770-1819), prinses van Oranje-Nassau, Dochter van prins Willem V, (Bron: Geheugenvannederland.nl) en rechts: Frederica Louisa Wilhelmina (1770-1819), prinses van Oranje-Nassau. Dochter van Willem V en Wilhelmina van Pruisen, als kind. schilder: Pieter Lesage (toegeschreven aan), (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
Links: Medaillon met portret van Frederica Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau. Borststuk in relief van meisje in profiel naar rechts. Zij draagt en gedecolleteerde jabon met speld of knoop op schouder. Het haar valt in gedraaide krullen in de nek. Het portret is wit en het heeft een violet-blauwe achtergrond, zogemaamd Jasperware. Aan keerzijde zitten in de achtergrond twee verticaal gelegen gaten. De lijst is versierd met tweemaal een parelrand en daaromheen een rand versierd met bladmotieven en lint. Opschrift keerzijde: Frederique Louise / Willemine. Gemerkt; gestempeld keerzijde, m.o.: WEDGEWOOD. beeldhouwer: Johann Heinrich Schepp, 1782. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam) en rechts: Frederica Louisa Wilhelmina (1770-1819). Prinses van Oranje-Nassau. Dochter van Willem V en Wilhelmina van Pruisen, 1783. Vervaardiger:  De Saint-Ligié, (Bron: Geheugenvannederland.nl). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
 
Afbeelding links: Frédérique Louise Wilhemine, Princesse d'Orange-Nassau. Schilderij van Johann August Tischbein uit 1788. (Coll. Musée des Beaux-Arts, Valenciennes). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

Een heel frappant voorbeeld van de opvoeding van Louise is de inhoud van de brief die prinses Wilhelmina aan Louise in de zomer van 1789 schreef, toen beiden met hun broers op het punt stonden naar Duitsland te reizen voor de verlovingen van Louise en Willem Frederik.

"Ik wil u niet de verschillende overwegingen onthouden die ik bij de gelegenheid van deze reis over u had.., U zult ze lezen, erover nadenken en daarna kunnen wij er samen over spreken. Ik beschouw, mijn lieve Loulou, deze periode van een beslissende betekenis voor hel oordeel dat men zich over uw karakter en uw principes zal vormen Men heeft in het algemeen een gunstige indruk over de opvoeding die u hebt genoten, het is aan u om dat ook te bewijzen. Maar vergis u niet, er zullen even zo mensen zijn die erop uit zijn uw tekorten te ontdekken. Wat kunt u van uw kant daartegenover stellen? Ik zal het u zeggen, mijn kind: een zuiver geweten, een zachte en bescheiden houding, oprechte bedoelingen, inschikkelijkheid en christelijke barmhartigheid jegens iedereen. Zulke gesteldheden zullen u sterk maken, zullen u boven de kritiek stellen, de afgunst ontwapenen en u zelfvertrouwen geven , het is grotendeels uw portret dat ik nu van u schilder. Ik ken de spontaniteit van uw verbeelding die u moeilijk doet terugkomen van oordelen die u zich nogal snel hebt gevormd. Ik ken uw gevoel voor onafhankelijkheid, uw afkeer van verplichtingen en dat u vermaningen niet gemakkelijk verdraagt , Deze kunnen vreemden een verkeerd beeld geven van uw zachte aard en van de juistheid van uw oordelen. Deze gedachten wil ik u aan de vooravond van de reis die waarschijnlijk over uw toekomst zal beslissen meegeven." (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)
Begin 1789 reisde prinses Wilhelmina naar de hoven van Berlijn en Brunswijk. Zij ging daar onderhandelen over de huwelijken van haar dochter Louise en van de erfprins waarbij familiale belangen een zware rol speelden. Het was haar bedoeling om Louise uit te huwelijken aan de kroonprins van Pruisen maar dal plan zou niet doorgaan. Het verzoek van de hertog van Brunswijk om de hand van Louise voor zijn oudste zoon Karel George viel niet erg goed. Het was geen huwelijkskandidaat die een jonge, fijn besnaarde en levenslustige vrouw als Louise kon aanspreken. Maar prinses Wilhelmina begreep goed dat zij dit aanzoek niet zou kunnen weigeren en dat haar dochter zou moeten aanvaarden wat de belangen van de contracterende vorstenhuizen voorschreven. (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
 
Links: Allegorische voorstelling ter ere van het huwelijk van prinses Frederica van Oranje-Nassau en prins Karel Brunswijk-Wolfenbüttel. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

Het huwelijk werd 14 oktober 1790 in Den Haag met grote luister gevierd en duurde dagen. Bij haar huwelijk kreeg Louise van de Staten-Generaal fl. 20.000 en nog eens fl.15.000 lijfrente van de Staten van Holland. Voor het grote huwelijksbal werd voor het eerst de nieuwe balzaal op het Binnenhof gebruikt (later vergaderzaal Tweede Kamer).

Al hield haar echtgenoot veel van haar, voor het gevoelige meisje dat Louise was zou deze verbintenis toch een teleurstellende ervaring worden, vooral omdat er geen kinderen kwamen. Aanvankelijk was haar schoonvader ingenomen met Louise als zijn schoondochter, die met haar vriendelijke eenvoud, spontaniteit, en haar muzikaliteit nieuwe impulsen gaf aan de hoffeesten. (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)
 
Links: Portret van Frederica Louisa Wilhelmina van Oranje van Charles Melchior Descourtis, ca. 1791. (Coll. British Museum, London) en rechts: Portret van Frederica Louisa Wilhelmina, prinses van Oranje-Nassau, van Johann Friedrich August Tischbein, 1795. (Bron: Geheugenvannederland.nl). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
Links: Voorstudie voor het portret van Frederica Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau, tekenaar: Charles Howard Hodges 1764-1837. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam) en rechts: zwart-wit afbeelding van schilderij met portret van Louise, waarschijnlijk van Charles Howard Hodges. (Bron: Wikimedia.org). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
Links: Portret van Frederika Louisa Wilhelmina (1770-1819), prinses van Oranje Nassau. De prinses draagt een japon met lage halsuitsnijding, prentmaker: Willem van Senus. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam) en rechts: LOUISE Wilhelmine von Braunschweig door Johann Heinrich Schröder (17571812). (Bron: i9.photobucket.com). Waarschijlijk zijn beide afbeeldingen na 1806 gemaakt. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)
 
Links: Portret van prinses Louise van Oranje-nassau, 1817 van onbekende schilder. (Bron: Wikimedia.org). (Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

Met de inhuldiging in 1813 van Willem I als souverein vorst van de Nederlanden, kwam er een einde aan Louises ballingschap. Op 10 januari 1814 keerde ze met haar moeder terug naar Nederland. Na een kort verblijf aan het Lange Voorhout woonden de prinsessen afwisselend aan het Plein in Den Haag en in het zomerverblijf Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Louise maakte in 1817 nog een keer alleen een reis naar Brunswijk, Berlijn en Weimar om familie en vrienden te bezoeken. Na een kort ziekbed stierf zij op 15 oktober 1819 in Den Haag, negen maanden eerder dan haar moeder.  
De band met haar moeder is bepalend geweest voor het leven van Louise. De intensieve briefwisseling met haar en andere familieleden en haar gouvernante geeft een goed inzicht in haar ontwikkeling, de dagelijkse beslommeringen aan het hof, haar religieuze beleving en liefde voor muziek en theater. Wilhelmina noemt haar terecht de 'grootste écriveuse van de hele familie'. (Bron tekst: Historici.nl)
 
Bronnen:
Frederica Louise Wilhelmina op Historici.nl
Dooplechtigheid van prinses Frederica Louisa Wilhelmina
Portret van een kind, gehouden voor Frederica Louisa Wilhelmina
Frederica Louisa Wilhelmina (1770-1819)
Portret van een kind, gehouden voor Frederica Louisa Wilhelmina
Frederica Louisa Wilhelmina (1770-1819)
Frédérique Louise Wilhemine, Princesse d'Orange-Nassau
Portret van Frederica Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau
Karl Georg August von Braunschweig-Wolfenbüttel
Allegorische voorstelling ter ere van het huwelijk
Portret van Frederica Louisa Wilhelmina van Oranje van Charles Melchior Descourtis
Frederica Louisa Wilhelmina (Louise; 1770-1819) van Johann Friedrich August Tischbein
Voorstudie voor het portret van Frederica Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau
Frederica Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau
Portret van Frederica Louisa Wilhelmina van Oranje van Charles Melchior Descourtis
Frederica Louisa Wilhelmina (Louise; 1770-1819) van Johann Friedrich August Tischbein
Portret van prinses Louise van Oranje-nassau, 1817