Links: Centsprent met 1 houtsnede, met binnen een ovaal een afbeelding van Frederica Louisa Wilhelmina, koningin der Nederlanden (1774-1837), staande tussen een stoel en een tafel waarop een boek. Ook een jong meisje is afgebeeld. De omkadering bestaat uit afbeeldingen van een plant, kroon, het Nederlandse wapen, oorlogsattributen, kompas, VOC-initialen, mercuriusstaf, anker, vaandel. (Bron: Geheugenvannederland.nl)

Onmiddellijk na haar terugkeer uit Brussel stichtte zij in 's-Gravenhage het 'Wilhelmina-ziekenhuis', dat jarenlang onder haar persoonlijke zorg stond.
De daaropvolgende jaren werd afwisselend in 's-Gravenhage en Brussel hof gehouden. Willem I, die als het nodig was, 14 uur per dag werkte, vond dan 's middags bij de thee van zijn echtgenote de beste ontspanning. Terwijl de kroonprins en nog vele anderen door de oppositie en tegenstand van de koning hun koppigheid alleen maar groeide, wist de Koningin door haar tactvolle en aimabele omgangsvormen vele harten te verlichten en vele geschillen te voorkomen. Ook vergat ze nooit, ondanks de hoge leeftijd van de waardige en trotse weduwe van Willem V, haar achting te geven. Met grote liefde ontving zij ook haar schoondochters: in 1816 Anna Paulowna, de zuster van de zuster van Tsaar Alexander I, een 'Grande Dame', in de volle betekenis van het woord, die opvolgster moest worden. En in 1825 Prinses Louisa Augusta Wilhelmina, de echtgenote van Prins Willem Frederik Karel en de zuster van Wilhelm, die in 1871 tot Duitse Keizer werd gekroond. Het leek, als zou de stam van Oranje weer genieten van talrijke spruiten. (Bron: François de Bas)
Bronnen:
Frederica Louisa Wilhelmina van Hohenzollern, Prinses van Pruisen op Wikipedia
Friederike Luise Wilhelmine, Prinzessin von Preußen, Königin der Niederlande (PDF), François de Bas. Hohenzollernjahrbuch 5.1901
Eencentprent