Brussel en Brugge 14 maart 1656 - 15 maart 1658
 
14 augustus gaf Don Juan orders aan de gouverneurs om alle schepen die in opdracht van Charles II voeren, te verwelkomen en te helpen: "omdat de bedoeling van Koning van Spanje is genegenheid te tonen voor de Koning van Groot Brittannië".
Deze verklaring liet Hyde in Brugge drukken en in Holland en elders verspreiden. Charles belangrijkste wens, een schuilplaats voor zijn schepen, was in vervulling gegaan. Nu moest gezorgd worden voor de verwelkoming van zijn troepen in Vlaanderen. Dat bleek nog moeilijker te zijn. Ze kwamen tot overeenstemming om vier regimenten op te richten, die samen met het Spaanse leger zouden optrekken tot Charles ze nodig zou hebben.

Ze moesten de Ierse soldaten overhalen uit het Franse leger te vertrekken. De aanwezigheid van de Ierse Marquis Ormonde was daarvoor een uitstekende gelegenheid. Toen het garnizoen van Condé op 18 augustus moest capituleren werd twee Ierse kolonels verteld dat Koning Charles II ze nodig had met alle soldaten. Maar de Ierse kolonels wilden zich niet aansluiten bij het Spaanse leger zonder eerst het Franse leger te hebben verlaten met een ontslagpas van kardinaal Mazarin. Deze houding werd door de Spanjaarden op prijs gesteld. Mazarin was bereid iedere Ierse soldaat een ontslagpas te geven om dienst te nemen in het leger van Charles II, maar Ormonde was, volgens Mazarin, aan het werven voor het Spaanse leger.
Kolonel MacCarty vroeg een pas voor hemzelf en ging naar Brussel, terwijl kleine groepjes soldaten en officieren hem volgden, tot bijna 800 goedbewapende manschappen zich bij hem voegden.

Mazarin besefte dat de volgende stap zou zijn om James, de broer van Charles II, over te halen bij Spanje in dienst te treden met z'n officieren en soldaten. James was erg gehecht aan zijn werk en vooral zijn mentor generaal Turenne. James was in 1655 benoemd tot luitenant-generaal van het Franse leger met een jaarsalaris van 6000 pistoles ofwel 20.000 hedendaagse Euro. Daardoor lukte het Charles niet om zijn broer weg te lokken. James bleef in het Franse leger tot het verdrag tussen Frankrijk en Engeland werd gesloten.
In dit verdrag, dat op 3 november 1655 werd getekend, beloofden Frankrijk en Engeland geen van elkaars vijanden te helpen of te laten verblijven in hun land. Met uitzondering van Koningin Henrietta Maria en haar jongste kinderen Henrietta Anne en Henry werden alle leden van het Huis Stuart en hun volgers uitgesloten van het grondgebied van de landen.

Nieuws over het verdrag, waardoor James uit Frankrijk werd verbannen, bereikte hem tijdens de afwezigheid van Turenne. In feite was James op dat moment commandant van het Franse leger. Na de terugkomst van Turenne ging James naar het Franse Hof in Compiègne. Daar werd hij vriendelijk ontvangen en 23 november 1655 ging James naar Parijs.

Charles wilde dat James zo snel mogelijk naar Brugge zou komen, maar het aangekondigd bezoek van zijn zus Maria uit Holland was een excuus voor hem langer in Parijs te blijven.
17 januari 1656 vertrok de Prinses van Oranje, Maria Henrietta vanuit Holland naar Parijs met Anna Hyde als een van haar hofdames.
In Parijs werd Maria vriendelijk en hoffelijk ontvangen. Zij bleef bijna 1 jaar in Parijs tot groot verdriet van Charles II, die de ontvangst zag als een bewijs hem te beschadigen. Zijn verbittering werd versterkt toen in Cromwell in de herfst een ambassadeur naar Parijs stuurde en 3000 manschappen naar Vlaanderen. Charles eiste dat James naar Brugge zou komen en uiteindelijk gehoorzaamde James.

Nadat hij zijn schulden in Frankrijk had betaald vertrok James 10/20 september 1656 uit Compiègne naar Brugge. De eerste nacht logeerde hij in Verneuil en de volgende in Clermont. Vandaar reisde hij via Abbeville, Montreuil sur Mer, Boulogne en Calais naar Gravelines, waar hij Spaans grondgebied bereikte. Ormonde wachtte hem daar op en vandaar gingen ze naar Duinkerken en 28 september naar Brugge. Onderweg kwamen Charles en Henry hen bij Furnes tegemoet. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
Portret van Karel II, koning van Engeland, staand gekleed in harnas voor draperie en landschap. In ondermarge Latijns vers in boekdruk. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Portret van Karel II, koning van Engeland
Boek TheTravels of The King