Breda van 31 maart 1660 tot 24 mei 1660
 
De Spaanse ministers in Vlaanderen hadden ervaring opgedaan met opstanden in Engeland en ze keken daardoor onverschillig naar de ontwikkelingen in Engeland in maart 1660. Caracena had geen idee wat er gaande was toen Charles hem op de hoogte bracht van zijn plan om Breda te bezoeken, waar zijn broers al waren heengegaan.
Hij voegde er aan toe, dat hij zou spreken met Engelse gezanten. Caracena luisterde onverschillig naar Charles, maar hij werd toch wantrouwig en na overleg met Don Alonso wilde hij dezelfde nacht nog bewaking bij het verblijf van Charles zetten om te voorkomen, dat hij Brussel zou verlaten zonder Spaanse instemming.

De order voor de bewaking bleef onzorgvuldig op de tafel van Don Alonso liggen, waar deze werd gevonden door zijn Ierse page, William Galloway. In het donker rende William met het papier naar de kanselier en Charles, die na het lezen van de order hem opdroegen deze weer terug te leggen op de plek waar hij hem gevonden had.

Direkt daarna vertrokken Charles, Ormonde, Grenville en Armorer rustig om 3 uur in de ochtend van 31 maart uit Brussel, op weg naar Breda.
Toen ze op Nederlands grondgebied aankwamen gaf Charles brieven en een verklaring aan Grenville, die terugkeerde naar Antwerpen en 's avonds kwam Charles veilig aan in Breda.

Deze plotselinge vlucht van Charles was zeer tegen de zin van de Spanjaarden en toen hij ontdekte waarom, stuurde Caracena een gezant die Charles moest bewegen naar Spaanse bescherming terug te keren. Charles antwoordde dat hij in Breda werd vastgehouden door zaken, die hem waarschijnlijk zouden verhinderen Brussel weer te bezoeken. Daarop stuurde Caracena een tweede bericht en verweet hem ondankbaarheid en vroeg hem in ieder geval of zijn broers zouden terugkomen als teken van voortdurende vriendschap met Spanje. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).


Links: Charles II door Pieter Thys, (1659-1660). (Coll. Government Art Collection, UK)

Pieter Thys (Antwerpen, 1624 - 1677), was een Vlaams kunstschilder. Zijn naam wordt ook als Tys, Tysen of T[h]yssens vermeld. Hij was een leerling van A. Deurwaerder en werd in 1644/1645 meester bij de Antwerpse Sint-Lucasgilde. Hij schilderde voornamelijk portretten, religieuze en mythologische scènes. (Bron: Wikipedia.org)
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Charles II door Pieter Thys
Pieter Thys op Wikipedia
Boek TheTravels of The King