De vlucht uit Engeland van Koningin Henrietta Maria in 1644
Een tekening van Daniel Dumonstier gedateerd 4 maart 1645 toen Koningin Henrietta Maria in Parijs woonde. Het is mogelijk de laatste tekening van Dumonstier, die in juni 1645 stierf. Het is een zeldzame tekening die waarschijnlijk een goede gelijkenis toont van het gezicht van Henrietta Maria in 1645. Op de meeste portretten was de koningin mooier geschilderd, dan ze volgens ooggetuigen was. (Coll. Historicalportraits.com)
 
Na haar terugkomst uit Nederland werd Koningin Henrietta Maria in mei 1643 door het Parlement beschuldigd van hoogverrraad en in hun strijd tegen de Royalisten onder leiding van Koning Charles I wilde het Parlement de Koningin gevangen nemen. Bij haar terugkeer uit Nederland vanaf het strand van Scheveningen had zij scheepsladingen wapens en munitie meegenomen "om daarmee de vrede in het koninkrijk te verstoren" aldus de beschuldiging van het Parlement.
Terwijl de troepen van het Parlement haar op de hielen zaten werd haar dochter Prinses Henriette Stuart op 16 juni 1644 in Exeter geboren. Zij moest haar dochter achterlaten en vertrok op 14 juli 1644 van Falmouth in een Nederlandse oorlogsschip naar Frankrijk. Sommige schrijvers beweren dat het schip speciaal was gestuurd door Prins Willem II van Oranje. Op zee kwam het schip onder vijandelijk Parlementarian vuur te liggen. Het schip werd getroffen door een kanonskogel, die het tuigage beschadigde en zeilen scheurde, waardoor het schip van z'n koers kwam. Gelukkig werden ze gered door Franse schepen, maar door de storm konden niet naar de haven van Dieppe. De koningin werd met haar gevolg aan land gebracht en moest, helemaal doorweekt van de regen, een nacht in een vissershut doorbrengen. De volgende dag werd ze naar de Baden van Bourbon gebracht waar ze enige tijd verbleef. Na korte tijd werd zij naar Parijs gehaald, waar ze als ballinge ging wonen in het Chateau Neuf in St-Germain-en-Laye aan de rand van Parijs.
(Bron: British-civil-wars.co.uk)
 
Daniel Dumonstier had een zeer succesvolle loopbaan aan het hof van Frankrijk. Hij was benoemd als schilder van de broer van Henrietta Maria, Louis XIII. Dumonstier had al in 1625 een portret gemaakt van Henrietta Maria. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Henrietta Maria door Daniel Dumonstier
Daniel Dumonstier op Wikipedia