Onthoofding van Koning Charles I van Engeland van onbekende schilder. (Coll. National Portrait Gallery, London).
Dit schilderij van een onbekende schilder, is waarschijnlijk gemaakt op basis van ooggetuigen verslagen en gravures van tijdgenoten, toont de executie van Charles I op 30 januari 1649 bij Whitehall, na een lange en bittere burgeroorlog. De inzet foto's links laten Charles zien, zoals hij verscheen op zijn proces, en daaronderonder, loopt Charles naar het schavot. Die aan de rechterkant geven de momenten weer onmiddellijk na de executie: de beul houdt het afgehakte hoofd Charles vast aan het haar, terwijl daaronder toeschouwers zich haasten om hun zakdoeken in het koninklijk bloed te deppen. Het middelste beeld, met de zwijm gevallen vrouw, lijkt op een parallel met de kruisiging van Christus. (Coll. National Portrait Gallery, London)

Het hoofd werd altijd omhoog gehouden, zodat het publiek kon zien dat de beoogde inderdaad was onthoofd. Sergeant Hulet hield het hoofd hoog aan het lange haar en riep: "Hier is het hoofd van een verrader." Door zijn onervarenheid deed viel het hoofd, dat op de planken plofte. Het lichaam en het hoofd werden naar binnen gebracht. De beul Brandon zei dat hij dertig pond gekregen had voor zijn dagtaak en schepte op over een sinaasappel volgestoken met kruidnagels en een zakdoek, die volgens hem uit de zak van de Koning was gehaald nadat het hoofdloze lijk van het schavot werd weggevoerd. De beul stierfvier maanden later een natuurlijke dood. Sommigen zeiden dat het een Godsgericht was. Het gebalsemde lichaam van de Koning, met het afgehakte hoofd weer vastgenaaid, lag enkele dagen opgebaard in de koninklijke appartementen van het paleis St. James'. Het werd vervolgens overgedragen aan bisschop Juxon en andere aanhangers voor een privé begrafenis. Toen hen de Westminster Abbey werd geweigerd, omdat het te publiek toegankelijk was, besloten ze koninklijke kapel in Windsor te gebruiken. Toen een kelder werd geopend, bleek die de overblijfselen van koning Hendrik VIII en koningin Jane Seymour te bevatten. Daar, in een eenvoudige loden kist, werd King Charles begraven. (Bron: Piratedocuments.com)

Links: een gravure van Claes Jansz Visscher (1587-1652), naar een schilderij van Sir Anthony Van Dyck. (Coll. National Portrait Gallery, London)
Waarschijnlijk maakte Anthony van Dyck in 1635 een portret van Charles I, dat als inspiratiebron heeft gediend voor het schilderij boven en verschillende gravures van onder andere Claes Jansz Visscher.
De afbeelding is ook gebruikt door de onbekende etser in de gravure hieronder.
Onthoofding van de Engelse Koning Karel I van onbekende graveur. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Onthoofding van de Engelse koning Karel I, voor het paleis van Whitehall te Londen op 30 januari 1649. Bovenaan het praalbed van de koning met aan weerszijden twee rijen van staande Europese vorsten gemerkt a-r. Boven het bed een portret van de koning geflankeerd door de portretten van Thomas Fairfax en Oliver Cromwell. Onderaan de terechtstelling ten overstaan van het publiek, aan weerszijden 4 kleine scènes van zijn laatste dagen.
Links boven: Alhier wordt afgekondicht tegens des Konings ampt
ende wert den Coningh van alle zijne weerdichheden
ende eere afgeset.
  Rechts boven: hier wort des koniongs sententie voorgelesen door den
Fiscael en ter doot veroordeelt door den Crijgsraet
Links onder: Den Coningh in zijn Studeer-kamer besich sijnde
met componeeren en maken van sijne geleerde en
niet te vergelijcken Konincklijck Memoriael
  Rechts onder: Alhier de Konigh des morgens voor zyn doot ontfangt
het heilich Avontmael van Docter Iuxon gewesen Bisschop
van London en Tresorier van Engelant.
Midden onder: het droevich Schou-toneel van de wreede doot en onthoofdinge van den groot machtigen Koningh Carel Stuart hooch loffelijcker memorie
gewesen Koningh van Engelant, Schotlant en Yrlant, beschermer des Geloofs, opentlyck onthoofd voor zijn eijgen Koninclijck Pallays van Withal binnen London. op dinsdag den 10 Februarij 1649 tusschen twee en dryen 's achtermiddachs. (Datum is Gregoriaanse kalender ofwel 30 januari 1649 op de Engelse Juliaanse kalender in die tijd).
 
Bronnen:
Charles I van Engeland op Wikipedia
The Execution of Charles I
Portret van Charles I
Bron tekst: Piratedocuments.com
Onthoofding van de Engelse Koning Karel I