Paul of Paulus Bril (1554-1626) Huifkar op het platteland
Het huis links is een herberg of pleisterplaats voor reizigers. Drie paarden trekken de huifkar. Een man en een vrouw zitten op de bok. De vrouw met een kind op schoot. De vrouw bij de twee mannen te paard geeft wijn of bier uit de kruik in haar hand. Het tafereel doet denken aan het platteland van Vlaanderen, waar Bril tot 1575 woonde. Daarna vertrok hij naar Rome waar hij ook is overleden. Het schilderij staat bekend als Paesaggio.

Het schilderij rechts, de dorpsstraat uit 1603, wordt toegeschreven aan Jan Brueghel de Oude (1568-1625)
Paul Bril en Jan Brueghel de Oude waren tijdgenoten. Volgens Wikipedia is Paul Bril in Antwerpen geboren en Jan Brueghel de Oude in Brussel.
Het schilderij van Paul Bril staat bekend als: Paesaggio ofwel Platteland. Het is niet gedateerd.
De kunstenaars kenden elkaar en werden door elkaar geïnspireerd, maar het is niet duidelijk wie een copie van wie heeft gemaakt. Aangezien Paul Bril in 1575 naar Rome vertrok, lijkt het erop dat Jan Breughel de Oude gebruik heeft gemaakt van het schilderij van Paul Bril.
De herberg en de mensen links, evenals de molen en de paarden en wagens rechts zijn hetzelfde.
Bij Paul Bril staat de huifkar centraal, maar die ontbreekt bij Jan Brueghel de Oude.
 
Paul Bril (Antwerpen, 1554[1] ñ Rome, 7 oktober 1626) was een Vlaams kunstschilder van landschappen uit de barokperiode. Paul Bril ging aanvankelijk bij zijn vader Matthijs Bril in de leer. Hij zette zijn opleiding voort in Antwerpen bij Damiaen Wortelmans, en trok rond 1575 naar het buitenland. Na enige tijd in Lyon te hebben doorgebracht reisde hij aan het eind van de jaren 1570 door naar Rome, waar hij in het atelier van zijn oudere broer Matthijs Bril (1550-1583) ging werken. Hij schijnt in die tijd grote vorderingen te hebben gemaakt en zich sterk in Rome te hebben geïntegreerd. Hij werd lid van de Accademia di San Luca en van de kunstenaarsgroep Virtuosi al Pantheon. In 1592 trad hij in het huwelijk. Evenals zijn broer kreeg Paul Bril opdrachten van de pausen Gregorius XIII, Sixtus V, Clemens VIII en Paulus V. Hij stierf in Rome.
 
Bronnen:
Paul of Paulus Bril op Wikipedia
Huifkar op het platteland
Habsburger.net