Paul of Paulus Bril (1554-1626) Zicht op Bracciano, circa 1620
In de huifkar in Italië die door zes paarden wordt getrokken moeten wel hooggeplaatste personen zitten. Op de bok zit een man met een musket en achter de huifkar rennen een man met een musket en een ander met een zwaard in de hand. Het is een bijzonder huifkar met voorwielen, die wendbaar zijn. Aan de kant van de weg nemen de boeren hun hoofddeksel af voor de belangrijke personen.
 
 
Paul Bril (Antwerpen, 1554[1] ñ Rome, 7 oktober 1626) was een Vlaams kunstschilder van landschappen uit de barokperiode. Paul Bril ging aanvankelijk bij zijn vader Matthijs Bril in de leer. Hij zette zijn opleiding voort in Antwerpen bij Damiaen Wortelmans, en trok rond 1575 naar het buitenland. Na enige tijd in Lyon te hebben doorgebracht reisde hij aan het eind van de jaren 1570 door naar Rome, waar hij in het atelier van zijn oudere broer Matthijs Bril (1550-1583) ging werken. Hij schijnt in die tijd grote vorderingen te hebben gemaakt en zich sterk in Rome te hebben geïntegreerd. Hij werd lid van de Accademia di San Luca en van de kunstenaarsgroep Virtuosi al Pantheon. In 1592 trad hij in het huwelijk. Evenals zijn broer kreeg Paul Bril opdrachten van de pausen Gregorius XIII, Sixtus V, Clemens VIII en Paulus V. Hij stierf in Rome.
Behalve fresco's schilderde Bril kleine landschappen op koper en paneel. Veelal gaat het om voorstellingen met Romeinse ruïnes of wijdse panorama's met kleine figuren. Topografisch zijn ze zelden juist. De verschillende gebouwen zijn weliswaar goed herkenbaar, maar ze worden dikwijls los van hun oorspronkelijke context geschilderd en naar willekeur gecombineerd.
In Rome nam Bril een bijzondere plaats in. Zijn landschappen waren door hun onrustige opbouw met vele diagonale lijnen en talrijke minutieus uitgewerkte details van een geheel andere aard dan de klassiek opgezette landschappen van de meeste Italiaanse schilders. Mede door zijn eigenzinnige manier van schilderen trok hij in Rome veel kunstenaars naar zich toe die zich door zijn werk lieten inspireren, onder wie Adam Elsheimer.
Veel werken van Paul Bril werden door Hendrick Goudt omgezet in gravures. Deze gravures hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van Nederlandse schilders direct ná hem, onder wie Peter Paul Rubens.
 
Bronnen:
Paul of Paulus Bril op Wikipedia
Zicht op Bracciano
Thuis in Brabant