Paul of Paulus Bril (1554-1626) Landschap met Romeinse ruïnes, circa 1580
De huifkar heeft op de achterkant waarschijnlijk gebeeldhouwde koppjes, die ook voorkwamen in de middeleeuwen en goed zichtbaar zijn op de onderstaande reiswagen voor koninklijke vrouwen uit 1325-1335. Het fresco van Paul Bril is te zien in de Torro dei Venti in Vaticaanstad, Rome.
Paul Bril kreeg, evenals zijn broer, opdrachten voor het schilderen van fresco's in de paleizen van paus Gregorius XIII en ook andere vooraanstaande Romeinen schakelden hem in voor de decoratie van hun paleizen. Ook Sixtus V, Clemens VIII en Paulus V deden een beroep op zijn deskundigheid.
 
 
Paul Bril (Antwerpen, 1554[1] ñ Rome, 7 oktober 1626) was een Vlaams kunstschilder van landschappen uit de barokperiode. Paul Bril ging aanvankelijk bij zijn vader Matthijs Bril in de leer. Hij zette zijn opleiding voort in Antwerpen bij Damiaen Wortelmans, en trok rond 1575 naar het buitenland. Na enige tijd in Lyon te hebben doorgebracht reisde hij aan het eind van de jaren 1570 door naar Rome, waar hij in het atelier van zijn oudere broer Matthijs Bril (1550-1583) ging werken. Hij schijnt in die tijd grote vorderingen te hebben gemaakt en zich sterk in Rome te hebben geïntegreerd. Hij werd lid van de Accademia di San Luca en van de kunstenaarsgroep Virtuosi al Pantheon. In 1592 trad hij in het huwelijk. Evenals zijn broer kreeg Paul Bril opdrachten van de pausen Gregorius XIII, Sixtus V, Clemens VIII en Paulus V. Hij stierf in Rome.
 
Bronnen:
Paul of Paulus Bril op Wikipedia
Landschap met Romeinse Ruïnes