Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) Oversteekplaats bij rivier
Dit schilderij, dat wordt toegeschreven aan Jan Brueghel de Jongere is weer een copie van een schilderij van zijn vader. Alleen de golfjes op het water zijn verschillend.
 
Links het schilderij van Jan brueghel de Jonge en rechts dat van zijn vader.
 
Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Reizigers bij oversteekplaats aan de Schelde, 1612
Het moet een drukke oversteekplaats zijn geweest aan de Schelde. De vierkante toren van de kerk in de verte heeft aan elke zijde 2 galmgaten. Burcht in België ligt aan de overkant van Antwerpen en dit zou mogelijk de oversteekplaats kunnen zijn. De Sint-Martinuskerk in Burcht werd op het einde van de 19de eeuw volledig afgebroken, op het gotische koor na. Op dezelfde plaats herrees een neogotische kerk (1889-1904). Jan Brueghel de Oude schilderde in de omgeving van Antwerpen en misschien is de oversteekplaats van Burcht. Een boot met mannen en vrouwen komt aan, terwijl een andere boot met paarden en mensen is vertrokken. Zo te zien werden de boten met een lange stok voortgeduwd. Op de oever wordt vis verhandeld en in de verte komt een huifkar door de dorpstraat naar de rivier.
 
Jan Brueghel de Jonge (1601 - 1678) was een Zuid-Nederlandse kunstschilder uit de barokperiode, een zoon van Jan Brueghel de Oude. Hij ontving zijn opleiding van zijn vader. Na diens dood maakte hij een reis naar Italië, waarna hij de werkplaats in Antwerpen overnam. In 1630 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde.
Jan Brueghel de Jonge volgde de stijl van zijn vader zijn leven lang na in zijn schilderijen. Net als zijn broer Ambrosius Brueghel en andere fijnschilders schilderde hij landschappen, allegorische taferelen en andere zeer nauwgezet en verfijnd geschilderde werken. Jan Brueghel kopieerde ook werken van zijn vader en verkocht ze onder diens naam. Zijn werken zijn echter van iets mindere kwaliteit dan die van zijn vader. Hij schilderde ook de achtergrond in werken van anderen, zoals Hendrick van Balen. Jan van Kessel was zijn leerling.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Jonge op Wikipedia
Oversteekplaats bij rivier