Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) Landweg met kapel.
Bij de opzet van dit schilderij heeft Jan Brueghel de Jonge zich laten inspireren door een tekening en een schilderij van zijn vader en door een schilderij, dat uit het atelier van zijn vader komt.
 
Links: Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Boeren op weg naar de markt. Rechts: Uit de studio van Jan Brueghel de Oude: Zicht op Antwerpen met figuren op een weg door het bos, 1607
Brueghel gebruikte de tekening voor een schilderij. Het landschap, het kapelletje, de boerenkar met twee paarden, enkele figuren en de verdwijnende huifkar in de verte zijn hetzelfde als op de tekening. Maar op het schilderij staan enkele ruiters en zijn twee boerenkarren toegevoegd. De navolger maakte op zijn schilderij gebruik van meer onderdelen, maar in plaats van naar de markt te lopen rust een groepje boeren en boerinnen uit aan de kant van de landweg.
 
Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Boeren op weg naar de markt, ca. 1600
Bij het kapelletje bid een voorbijganger, terwijl boeren lopend en met hun karren naar de markt gaan. De voerman van de boerenkar aan de linkerkant geeft hooi aan de paarden. In de verte rijdt een huifkar het dal in naar de rand van Antwerpen.
 
Jan Brueghel de Jonge (1601 - 1678) was een Zuid-Nederlandse kunstschilder uit de barokperiode, een zoon van Jan Brueghel de Oude. Hij ontving zijn opleiding van zijn vader. Na diens dood maakte hij een reis naar Italië, waarna hij de werkplaats in Antwerpen overnam. In 1630 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde.
Jan Brueghel de Jonge volgde de stijl van zijn vader zijn leven lang na in zijn schilderijen. Net als zijn broer Ambrosius Brueghel en andere fijnschilders schilderde hij landschappen, allegorische taferelen en andere zeer nauwgezet en verfijnd geschilderde werken. Jan Brueghel kopieerde ook werken van zijn vader en verkocht ze onder diens naam. Zijn werken zijn echter van iets mindere kwaliteit dan die van zijn vader. Hij schilderde ook de achtergrond in werken van anderen, zoals Hendrick van Balen. Jan van Kessel was zijn leerling.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Jonge op Wikipedia
Rural street with chapel