Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) met Joos de Momper (1564-1635) Een stad met bewoners en karren in een winkelstraat
Vermoedelijk heeft Joos de Momper de gebouwen geschilderd en nam Jan Brueghel de Jonge een aantal figuren voor zijn rekening. In de winkelstraat is boven elke winkel een uithangbord geschilder, dan konden de veelal ongeletterde bevolking zien welke produkten te koop waren. Boerenkarren met groenten zijn op weg naar de markt die bij de kerk in de verte gelegen moet zijn. Een jongen bedelt om een aalmoes bij een chique jonge vrouw met haar diensmeisje aan de rechterkant van het schilderij. Daaronder praten een geestelijke met twee voorname mannen. Een huifkar komt uit de richting van de markt naar een buitenwijk van de stad of naar een andere stad. Links op de voorgrond praten twee ruiters te paard met poortwachters. De stad is waarschijnlijk Antwerpen.
Volgens Dimitri Ploegaerts is de lokatie van het schilderij Antwerpen.
Aan de linkerzijde heeft men het wachthuis (met schoorsteen) van de poort bewakers. Het wachthuis is een annex aan de Keizerspoort (Sint Jorispoort) intra muros. De straat uiterst links is de Begijnenvest. De smalle straat links met "blauwig" huis aan de linkerzijde is de Schermersstraat. Het "blauwig" huis is het Schermershuis, de voormalige Sint Jorispoort. De straat recht voor is genaamd de Sint Jorispoort , op de achtergrond de Sint Joriskerk. Indien we rechts zouden afslagen wandelen we de Leopoldstraat op.
 
Twee boerenkarren met groenten, waaronder grote kolen, rijden naar de markt.
 
Jan Brueghel de Jonge (1601 - 1678) was een Zuid-Nederlandse kunstschilder uit de barokperiode, een zoon van Jan Brueghel de Oude. Hij ontving zijn opleiding van zijn vader. Na diens dood maakte hij een reis naar Italië, waarna hij de werkplaats in Antwerpen overnam. In 1630 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde.
Jan Brueghel de Jonge volgde de stijl van zijn vader zijn leven lang na in zijn schilderijen. Net als zijn broer Ambrosius Brueghel en andere fijnschilders schilderde hij landschappen, allegorische taferelen en andere zeer nauwgezet en verfijnd geschilderde werken. Jan Brueghel kopieerde ook werken van zijn vader en verkocht ze onder diens naam. Zijn werken zijn echter van iets mindere kwaliteit dan die van zijn vader. Hij schilderde ook de achtergrond in werken van anderen, zoals Hendrick van Balen. Jan van Kessel was zijn leerling.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Jonge op Wikipedia
Een stad met bewoners en karren in een winkelstraat