Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) Jager in heuvellandschap
Veel gevraagde schilderijen van zijn vader schilderde Jan Brueghel de Jonge helemaal na, zoals dit landschap met rechts een jager tussen het hoge gras. Twee jagers zijn van hun paard gestegen. De tweede jager sluipt met zijn musket naar het hoge gras. In het drassige landschap zitten watervogels, waaronder een reiger en meerkoeten. De ruiter op het witte paard wijst de jagers de watervogels in de verte. Links, bij de voerman, die een paard verzorgt, staat een kleine bruine tekkel en rechts bij de man die de paarden vasthoudt een kleine witte hond.
 
Links is de bruine tekkel op het schilderij van Jan Brueghel de Jonge en rechts de bruine tekkel op een zelfde schilderij van zijn vader. Deze laatste heeft twee hoofden. Zo te zien heeft Jan Brueghel de Oude eerst het witte hondje geschilderd, dat op beide schilderijen rechts bij de twee paarden staat. Daarna heeft hij de witte hond overgeschilderd, maar de kop laten staan. Hij schilderde links van het midden een stuk boomstam, terwijl zijn zoon voor die stomp een nieuwe boom met dunne stam schilderde.
 
Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Landschap met boeren en jagers, ca. 1608-1611
Twee jagers zijn afgestapt van hun paarden, omdat ze in het drassige gebied onder aan de heuvel vogels hebben gezien. De jager in de schaduw legt aan, terwijl de tweede naderbij sluipt. De ruiter in het midden wijst naar een prooi; een roerdomp of een reiger. De paarden van de jagers worden vastgehouden door een man een rode jas. Hij heeft een kruik en een mand op de grond gezet.
 
Jan Brueghel de Jonge (1601 - 1678) was een Zuid-Nederlandse kunstschilder uit de barokperiode, een zoon van Jan Brueghel de Oude. Hij ontving zijn opleiding van zijn vader. Na diens dood maakte hij een reis naar Italië, waarna hij de werkplaats in Antwerpen overnam. In 1630 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde.
Jan Brueghel de Jonge volgde de stijl van zijn vader zijn leven lang na in zijn schilderijen. Net als zijn broer Ambrosius Brueghel en andere fijnschilders schilderde hij landschappen, allegorische taferelen en andere zeer nauwgezet en verfijnd geschilderde werken. Jan Brueghel kopieerde ook werken van zijn vader en verkocht ze onder diens naam. Zijn werken zijn echter van iets mindere kwaliteit dan die van zijn vader. Hij schilderde ook de achtergrond in werken van anderen, zoals Hendrick van Balen. Jan van Kessel was zijn leerling.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Jonge op Wikipedia
Jan Brueghel de Jonge Jager in heuvellandschap
Jan Brueghel de Oude op Rompedas Blogspot