Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) Landschappen met reizigers
Deze twee schilderijen zijn gemaakt door Jan Brueghel de Jonge. Beide schilderijen zijn copiën van twee werken van zijn vader. Op het schilderij links heeft de zoon een huifkar en enkele ruiters toegevoegd aan het landschap. Het schilderij rechts is een volledige copie van een werk van zijn vader. Alleen lijken de wolken iets anders geschilderd dan zijn vader deed. De kleurverschillen zijn moeilijk te beoordelen, omdat de afbeeldingen die op internet zijn te vinden misschien zijn bewerkt.
 
Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Landschappen met reizigers
 
Jan Brueghel de Jonge (1601 - 1678) was een Zuid-Nederlandse kunstschilder uit de barokperiode, een zoon van Jan Brueghel de Oude. Hij ontving zijn opleiding van zijn vader. Na diens dood maakte hij een reis naar Italië, waarna hij de werkplaats in Antwerpen overnam. In 1630 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde.
Jan Brueghel de Jonge volgde de stijl van zijn vader zijn leven lang na in zijn schilderijen. Net als zijn broer Ambrosius Brueghel en andere fijnschilders schilderde hij landschappen, allegorische taferelen en andere zeer nauwgezet en verfijnd geschilderde werken. Jan Brueghel kopieerde ook werken van zijn vader en verkocht ze onder diens naam. Zijn werken zijn echter van iets mindere kwaliteit dan die van zijn vader. Hij schilderde ook de achtergrond in werken van anderen, zoals Hendrick van Balen. Jan van Kessel was zijn leerling.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Jonge op Wikipedia
Landschap met reizigers en blik over vallei
Landschap met riezigers over een bosweg
Jan Brueghel de Oude op Rompedas Blogspot
Jan Brueghel de Oude op Sotheby