Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Reizigers onderweg en boeren op weg naar de markt, 1600
In de wazige verte zijn de torenspitsen van kerken in dorpen en steden te zien. Huifkarren met reizigers trekken door het sterk glooiende landschap. Links twee voorname ruiters te paard met hun honden. Op dit schilderij rijden twee huifkarren met reizigers over de heuveltop. Zo te zien hebben ze nog een lange tocht voor zich door een heuvelachtig landschap.
 
In het eerste schilderij wordt de reiziger centraal gesteld door de huifkar tussen twee boerenwagens op de voorgrond te plaatsen, terwijl in het tweede schilderij de boerenwagen in het midden staat. Met enige aanpassing van de boemengroep en de toevoeging van een kasteel op een heuveltop op de achtergrond, ontstaat een nieuw schilderij.
 
Dit schilderij uit 1603 wordt: "Op weg naar de markt" genoemd. Het laat goed zien hoe Jan Brueghel hetzelfde 'decor' gebruikte om twee verschillende schilderijen te maken.
 
 
Jan Brueghel was de zoon van Pieter Brueghel de Oude en vader van Jan Brueghel de Jonge. Ook was hij de broer van Pieter Brueghel de Jonge, de oom van Jan van Kessel en de schoonvader van David Teniers de Jonge. Zijn vader stierf een jaar na zijn geboorte. Hij kreeg zijn opleiding van zijn grootmoeder, die miniatuurschilderes was, en van Pieter Goetkindt. In 1589 trok hij naar Italië, waar hij in Napels, Rome en Milaan werkzaam was. In Rome raakte hij bevriend met Paul Bril. De twee schilders werkten samen en oefenden een sterke wederzijdse invloed op elkaar uit. Een andere samenwerking was die met Johann Rottenhammer, die hem bekend maakte met de kunst in Venetië.
Terug in Antwerpen keerde hij terug naar het type panoramische vergezichten omzoomd door coulisseachtige bergen zoals dat in Vlaanderen traditie was (vergelijk de werken van Joos de Momper). Ook het traditionele driekleurenschema (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) en de hoge horizon zijn onverminderd aanwezig. Weer wat later, rond 1605, krijgt het dorpsgezicht met lage horizon zijn voorkeur. Ten slotte, rond 1610, schilderde hij meer open landschappen met een realistischer inslag die aan het Brabantse landschap herinneren. Ze zijn veelal gestoffeerd met reizigers in huifkarren of boeren.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Oude op Wikipedia
Travellers on the Way
Jan Brueghel de Oude A op Rompedas Blogspot
Jan Brueghel de Oude B op Rompedas Blogspot