Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Reizigers bij oversteekplaats aan de Schelde, 1612
Het moet een drukke oversteekplaats zijn geweest aan de Schelde. De vierkante toren van de kerk in de verte heeft aan elke zijde 2 galmgaten. Burcht in België ligt aan de Schelde aan de overkant van Antwerpen en dit zou mogelijk een oversteekplaats kunnen zijn. De Sint-Martinuskerk in Burcht werd op het einde van de 19de eeuw volledig afgebroken, op het gotische koor na. Op dezelfde plaats herrees een neogotische kerk (1889-1904). Jan Brueghel de Oude schilderde in de omgeving van Antwerpen en misschien is de oversteekplaats van Burcht. Een boot met mannen en vrouwen komt aan, terwijl een andere boot met paarden en mensen is vertrokken. Zo te zien werden de boten met een lange stok voortgeduwd. Op de oever wordt vis verhandeld en in de verte komt een huifkar door de dorpstraat naar de rivier.
 
Jan Brueghel was de zoon van Pieter Brueghel de Oude en vader van Jan Brueghel de Jonge. Ook was hij de broer van Pieter Brueghel de Jonge, de oom van Jan van Kessel en de schoonvader van David Teniers de Jonge. Zijn vader stierf een jaar na zijn geboorte. Hij kreeg zijn opleiding van zijn grootmoeder, die miniatuurschilderes was, en van Pieter Goetkindt. In 1589 trok hij naar Italië, waar hij in Napels, Rome en Milaan werkzaam was. In Rome raakte hij bevriend met Paul Bril. De twee schilders werkten samen en oefenden een sterke wederzijdse invloed op elkaar uit. Een andere samenwerking was die met Johann Rottenhammer, die hem bekend maakte met de kunst in Venetië.
Terug in Antwerpen keerde hij terug naar het type panoramische vergezichten omzoomd door coulisseachtige bergen zoals dat in Vlaanderen traditie was (vergelijk de werken van Joos de Momper). Ook het traditionele driekleurenschema (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) en de hoge horizon zijn onverminderd aanwezig. Weer wat later, rond 1605, krijgt het dorpsgezicht met lage horizon zijn voorkeur. Ten slotte, rond 1610, schilderde hij meer open landschappen met een realistischer inslag die aan het Brabantse landschap herinneren. Ze zijn veelal gestoffeerd met reizigers in huifkarren of boeren.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Oude op Wikipedia
IMA Museum
Jan Brueghel de Oude op Rompedas Blogspot