Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Boeren op weg naar de markt, ca. 1600
Bij het kapelletje bid een voorbijganger, terwijl boeren lopend en met hun karren naar de markt gaan. De voerman van de boerenkar aan de linkerkant geeft hooi aan de paarden. In de verte rijdt een huifkar het dal in naar de rand van Antwerpen.
 
Links: Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Boeren op weg naar de markt. Rechts: Uit de studio van Jan Brueghel de Oude: Zicht op Antwerpen met figuren op een weg door het bos, 1607
Brueghel gebruikte de tekening voor een schilderij. Het landschap, het kapelletje, de boerenkar met twee paarden, enkele figuren en de verdwijnende huifkar in de verte zijn hetzelfde als op de tekening. Maar op het schilderij staan enkele ruiters en zijn twee boerenkarren toegevoegd. De navolger maakte op zijn schilderij gebruik van meer onderdelen, maar in plaats van naar de markt te lopen rust een groepje boeren en boerinnen uit aan de kant van de landweg.
 
Jan Brueghel was de zoon van Pieter Brueghel de Oude en vader van Jan Brueghel de Jonge. Ook was hij de broer van Pieter Brueghel de Jonge, de oom van Jan van Kessel en de schoonvader van David Teniers de Jonge. Zijn vader stierf een jaar na zijn geboorte. Hij kreeg zijn opleiding van zijn grootmoeder, die miniatuurschilderes was, en van Pieter Goetkindt. In 1589 trok hij naar Italië, waar hij in Napels, Rome en Milaan werkzaam was. In Rome raakte hij bevriend met Paul Bril. De twee schilders werkten samen en oefenden een sterke wederzijdse invloed op elkaar uit. Een andere samenwerking was die met Johann Rottenhammer, die hem bekend maakte met de kunst in Venetië.
Terug in Antwerpen keerde hij terug naar het type panoramische vergezichten omzoomd door coulisseachtige bergen zoals dat in Vlaanderen traditie was (vergelijk de werken van Joos de Momper). Ook het traditionele driekleurenschema (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) en de hoge horizon zijn onverminderd aanwezig. Weer wat later, rond 1605, krijgt het dorpsgezicht met lage horizon zijn voorkeur. Ten slotte, rond 1610, schilderde hij meer open landschappen met een realistischer inslag die aan het Brabantse landschap herinneren. Ze zijn veelal gestoffeerd met reizigers in huifkarren of boeren.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Oude op Wikipedia
Jan Brueghel de Oude op Rompedas Blogspot
The Road to the Market
Antwerplandscape With Figures On A Road Through A Wood
Sotheby's