Jan Josephsz. van Goyen (1596 - 1656) (figuren) en anoniem schilder. Strandgezicht bij Katwijk aan Zee met de ruïne en vondsten van de Brittenburg, 1627
Dé vondst op het Katwijkse strand in de zeventiende eeuw was het enorme bouwwerk dat na fikse stormen boven water kwam: het Romeinse kustfort de Brittenburg. Iedere keer als het tevoorschijn kwam trok het grote aantallen mensen. Op dit schilderij hebben Jan van Goyen en een onbekende schilder zo'n bezoek uitgebeeld. Rechts op de achtergrond is de kerk van Katwijk aan Zee te zien, met op het strand mensen en visserskarren. Met vier huifkarren en een koets kwamen voorname mensen naar de opgraving kijken. Het was een mooie gelegenheid om ook even de benen nat te maken in zee. We zien hoe een minnaar z'n vrijster bij het middel optilt en haar naar de vloedlijn draagt om in het water te gooien, en daarna van het duin door het zand te rollen. Dit gebruik werd 'vrouwenspoelerij' genoemd. Als ze elkaar dan nog liefhadden waren ze rijp voor een huwelijk.
 
Jan Josephsz. van Goyen (1596-1656) was een Nederlandse landschapschilder uit de Gouden Eeuw. Van Goyen was een van de meest productieve schilders in de 17de eeuw en gespecialiseerd in het schilderen van landschappen en riviergezichten. Typerend voor zijn stijl is de afwisseling van donkere en lichtere banen. Van Goyen schilderde niet realistisch maar had een groot oog voor de details van alle dag. Menselijke bedrijvigheid bepaalt het karakter van zijn schilderijen. De werken van Van Goyen behoren tot de Barok.
 
Bronnen:
Jan van Goyen op Wikipedia
Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004