Pauwels van Hillegaert (1596-1640) Aftocht van het Spaanse garnizoen a de overgave van 's-Hertogenbosch, 17 september 1629
 
De aftocht van het Spaanse garnizoen na de overgave van 's-Hertogenbosch, 17 september 1629. Door een landschap trekt een lange stoet van wagens en huifkarren. Vooraan de stoet lopen katholieke geestelijken. Boeren en soldaten slaan de uittocht gade. Op de achtergrond een plattegrond van de stad 's-Hertogenbosch in vogelvlucht.
Het schilderij toont hoe men in de 17e eeuw over land reisde; te voet, met paarden, (huif)karren en koetsen.

Pauwels van Hillegaert werd geboren en stierf in Amsterdam. Hij was een schilder van landschappen en militaire handelinge. Hij trouwde met Annekenomis uit Antwerpen, waarmee hij verschillende kinderen kreeg, waaronder de schilder met dezelfde naam Pauwel van Hillegaert II (1621-1658). Deze Pauwels Jr. trouwde met Cornelia de Vlieger (dochter van Simon de Vlieger) en kreeg twee dochters.
Pauwels Sr. verwierf koninklijke opdrachten voor het schilderen van veldslagen, het meest voor het beleg van 's - Hertogenbosch in 1629. Hij verwierf ook een opdracht voor de Slag om Nieuwpoort. Hij schilderde ook geïtalianiseerde landschappen, maar hij was geliefd om zijn paarden en wapens.

Bronnen:
Pauwels van Hillegaert op Wikipedia
Steden en hun verleden, Teleac, Utrecht, 1988