Joos de Momper de Jonge (1564-1635) en Jan Brueghel de Oude Een voorjaarstafereel, ca. 1618
 
Jan Brueghel de Oude en Joos de Momper werkten samen aan meer dan 80 schilderijen over een periode van 30 jaar. Rechts in de tuin van het kasteel lopen bezoekers. In een roeiboot maken deze bezoekers een tochtje over het water. Rechts op de voorgrond een verliefd koppel. Boerenvrouwen kijken toe hoe het voorname gezelschap in de huifkar op stap gaan.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Artnet
Colnaghi