Joos de Momper (1564-1635) Terugkeer van de kooplieden
Kooplieden hebben hun waren verkocht en rijden de heuvel op langs het kapelletje. In de verte zijn de torenspitsen van kerken te zien. Rechts rust een boerenechtpaar uit. Joos de Momper bracht diepte aan in zijn werken op een manier, die ook te zien is bij Jan Brueghel de Oude. De schilderfamilies de Momper en Brueghel werkten bijna 30 jaar samen.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
De Jonckheere Galerie