Joos de Momper (1564-1635) Heuvellandschap met boeren en reizigers, 1600-1625
Joos de Momper werkte veel samen met Jan Brueghel de Oude. De invloed van Brueghel is herkenbaar in dit verzonnen landschap. Op de voorgrond rusten enkele boerinnen en boeren uit. De stad in de diepte is nog ver weg. Het licht van de zon schijnt precies op de huifkar in de verte. Het lijkt erop, dat Joos vergeten is het rechterachterwiel van de huifkar te schilderen.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Mountainroad 1600/25