Joos de Momper (1564-1635) Dorp aan een rivier met stenen brug, ca. 1620
In dit verzonnen landschap heeft Joos de Momper verschillende elementen van het Vlaamse landschap samengevoegd. Links is de kerk van het dorp te zien en in de verte een kerk in een grote stad. Zijn het misschien de voorganger van de huidige Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Niel met op de achtergrond de Sint Pauluskerk in Antwerpen? Het is avond en de zon gaat onder. Rechts drijft een boer zijn koeien naar de stal, terwijl over de brug huifkarren rijden. Op de brug staat een gedenkteken. Voor het grote huis op de voorgrond ligt een boot, die met de hijsbalk wordt uitgeladen. Het dorp ligt aan een riviertje, dat waarschijnlijk verbonden is met de Schelde.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Village Landscape with a Bridge