Joos de Momper (1564-1635) en Jan Brueghel de Oude Drukke landweg in een rivierdal, ca. 1610
Dit schilderij wordt toegeschreven aan Joos de Momper en Jan Brueghel de Oude samen. Het is niet duidelijk welke onderdelen door wie zijn geschilderd. Het oversteekplaats van een riviertje. Door de modder passeren de huifkarren elkaar. Wat opvalt is, dat ook op dit schilderij de huifkarren aan de linkerkant van de landweg rijden. Links lopen mensen over een plank naar het dorp in de verte.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Drukke landweeg in een rivierdal