Joos de Momper (1564-1635) Karavaan huifkarren in heuvellandschap.
Een karavaan huifkarren trekt door het heuvellandschap. De twee huifkarren op de voorgrond zijn van de weg rechtdoor geraakt en komen in een plas water terecht. De anderen volgen de rechte ofwel de goede weg. Op de achtergrond zijn een kruis te zien en een galg waar volgels omheen vliegen. Ook dit zou een verwijzing zijn naar de verlossing (het kruis) en de verdoemenis (de galg).
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Der Weg der Reisenden