Joos de Momper (1564-1635) Winterlandschap van dorp, ca. 1620
Joos de Momper schilderde ook winterse landschappen. Dit is waarschijnlijk ook een verzonnen landschap met de kerk in het midden. Een huifkar met drie paarden aangespannen rijdt het dorp uit. De vrouw naast de huifkar heeft een stuk hout op haar hoofd. Links jagen twee mannen, twee varkens naar huis.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Winter landschap