Joos de Momper (1564-1635) Winterlandschap van grote villa's.
Opvallend in dit winterse schilderij zijn de grote villa's links en rechts van de besneeuwde weg. Een ruiter is van zijn paard gestapt en praat met twee welgestelde bewoners van het kasteeltje op de hoek van twee straten. Aan het eind van beide straten zijn twee poorten zichtbaar. Links op de voorgrond draagt een vrouw een bos brandhout op haar hoofd. Een man draagt haar mand. De voerman van de huifkar spoort zijn paarden aan wat harder te trekken.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Winterlandschap van grote villa's