Joos de Momper (1564-1635) Winterlandschap met gevallen paard.
Paarden moesten zware lasten trekken en bij glad winterweer struikelden ze en vielen. Een van de twee paren is uitgespennen en de boer en boerin proberen het andere paard overeind te krijgen. Het 'holle' pad werd als landweg gebruikt. In de verte staat een boerenhuifkar te wachten. Rechts drijven twee mannen hun varkens naar huis. Waarschijnlijk wacht daar de slacht.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Winterlandschap met gevallen paard