Joos de Momper (1564-1635) Herfstlandschap van dorp en de slacht van varkens.
Het is herfst en tijd voor de slacht van varkens. Bij het huisje wordt een vuur gestookt om de haren van een varken af te branden. Op de voorgrond ligt een opengesneden varken op een ladder en mannen verzamelen hout voor een vuur. Varkens worden vooruitgedreven. De slacht wacht. In het najaar werd geslacht omdat boeren te weinig voer hadden om alle dieren door de winter te halen. In het najaar werden varkens en koeien geslacht en in de winter opgegeten.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Winterlandschap