Isaac Jansz. van Ostade (1621-1649) Huifkar met voornaam paar bij een herberg, 1647
De huifkar met de open zijkanten is aangepast voor het vervoer van de rijken, maar is niet zo modieus als een koets. De burgerlijke paar (de enigen die heldere kleuren dragen of bijzonder zwart en wit) hebben een zijweg genomen, waar ze stoppen voor een verlopen herberg, bevolkt door argeloze zwoegers, waarvan de vormen in een bruinachtig licht zijn ondergedompeld en waarvan de ronde ruggen op die van lastdieren lijken. Een bedelaar schuifelt op houten blokken en met handvaten naar de reizigers. Bedelaars in allerlei vormen zijn heel gewoon op Nederlandse schilderijen in de 17e eeuw.

Bronnen:
Isaac van Ostade op Wikipedia
Kunst Nu
The Royal Collection
 
Isaac Jansz. van Ostade (gedoopt Haarlem, 2 juni 1621 begraven aldaar, 16 oktober 1649) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School. Hij was een jongere broer en leerling van Adriaen van Ostade en was actief in Haarlem vanaf 1629. In 1643 werd hij toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Van Van Ostade zijn zo'n 100 schilderijen bekend, waaronder voornamelijk genrestukken, landschappen en portretten.
Isaac van Ostade was een leerling van zijn veel oudere broer, Adriaen van Ostade, en schilderde tien jaar vóór zijn vroege dood. Zijn werk, zoals dat van zijn broer, laat een vrolijk beeld van het boerenleven te zien. De manier waarop het landschap is samengesteld en uitgevoerd in dit werk toont de invloed van de zogenaamde 'tonale school'.