Isaac Jansz. van Ostade (1621-1649) Boeren bij een herberg
In de verte rijdt een huifkar. Bij de herberg schenkt de waardin een drankje uit een kruik voor de ruiters. Op de voorgrond loopt een boer naast zijn ezel met manden op de rug. Rechts rust een boerengezin uit in het gras. Zo te zien heeft van Ostade geen Hollands landschap willen uitbeelden.
 
Isaac Jansz. van Ostade (gedoopt Haarlem, 2 juni 1621 begraven aldaar, 16 oktober 1649) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School. Hij was een jongere broer en leerling van Adriaen van Ostade en was actief in Haarlem vanaf 1629. In 1643 werd hij toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Van Van Ostade zijn zo'n 100 schilderijen bekend, waaronder voornamelijk genrestukken, landschappen en portretten.
Isaac van Ostade was een leerling van zijn veel oudere broer, Adriaen van Ostade, en schilderde tien jaar vóór zijn vroege dood. Zijn werk, zoals dat van zijn broer, laat een vrolijk beeld van het boerenleven te zien. De manier waarop het landschap is samengesteld en uitgevoerd in dit werk toont de invloed van de zogenaamde 'tonale school'.
 
Bronnen:
Isaac van Ostade op Wikipedia
Boeren bij een herberg
Boeren voor een herberg