Isaac Jansz. van Ostade (1621-1649) Boeren brassen en dansen voor een herberg
Bij de herberg dansen boeren en boerinnen, terwijl anderen de kruik flink raken. Een vioolspeler zorgt voor de muziek. Onder de dakgoot van de herberg hangt een kruik, die waarschijnlijk als vogelhuisje was bedoeld. Daaronder zit de duiventil en onder de duiventil hangt een bijenkorf. Het is niet duidelijk waarvoor de bijenkorf is bedoeld. Moesten de bijen daar een nest inbouwen, zodat de bewoners de honing konden oogsten?
 
Isaac Jansz. van Ostade (gedoopt Haarlem, 2 juni 1621 begraven aldaar, 16 oktober 1649) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School. Hij was een jongere broer en leerling van Adriaen van Ostade en was actief in Haarlem vanaf 1629. In 1643 werd hij toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Van Van Ostade zijn zo'n 100 schilderijen bekend, waaronder voornamelijk genrestukken, landschappen en portretten.
Isaac van Ostade was een leerling van zijn veel oudere broer, Adriaen van Ostade, en schilderde tien jaar vóór zijn vroege dood. Zijn werk, zoals dat van zijn broer, laat een vrolijk beeld van het boerenleven te zien. De manier waarop het landschap is samengesteld en uitgevoerd in dit werk toont de invloed van de zogenaamde 'tonale school'.
 
Bronnen:
Isaac van Ostade op Wikipedia
Boeren brassen en dansen buiten een herberg