Isaac Jansz. van Ostade (1621-1649) Winterlandschap, 1645
Via een houten schot trekt het bruine paard de slee op de oever. In de verte rijdt een huifkar over de dijk. Aan de voet van de dijk staat een koek-en-zopie tent met de Nederlandse vlag in top. Op het ijs staan de trekpaarden die voor een slee gespannen worden.
 
Isaac Jansz. van Ostade (gedoopt Haarlem, 2 juni 1621 begraven aldaar, 16 oktober 1649) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School. Hij was een jongere broer en leerling van Adriaen van Ostade en was actief in Haarlem vanaf 1629. In 1643 werd hij toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Van Van Ostade zijn zo'n 100 schilderijen bekend, waaronder voornamelijk genrestukken, landschappen en portretten.
Isaac van Ostade was een leerling van zijn veel oudere broer, Adriaen van Ostade, en schilderde tien jaar vóór zijn vroege dood. Zijn werk, zoals dat van zijn broer, laat een vrolijk beeld van het boerenleven te zien. De manier waarop het landschap is samengesteld en uitgevoerd in dit werk toont de invloed van de zogenaamde 'tonale school'.
 
Bronnen:
Isaac van Ostade op Wikipedia
Winterlandschap