Isaac Jansz. van Ostade (1621-1649) Een winterlandschap met dorpelingen op een bevroren kanaal
Voor de herberg op de oever staat een huifkar. De passagiers zijn uitgestapt en via een ladder op het ijs gekomen. Waarschijnlijk overleggen ze met de voerman van de ijssleeën over de prijs van een ritje. Links spelen drie mannen kolf op het ijs.
 
Isaac Jansz. van Ostade (gedoopt Haarlem, 2 juni 1621 begraven aldaar, 16 oktober 1649) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School. Hij was een jongere broer en leerling van Adriaen van Ostade en was actief in Haarlem vanaf 1629. In 1643 werd hij toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Van Van Ostade zijn zo'n 100 schilderijen bekend, waaronder voornamelijk genrestukken, landschappen en portretten.
Isaac van Ostade was een leerling van zijn veel oudere broer, Adriaen van Ostade, en schilderde tien jaar vóór zijn vroege dood. Zijn werk, zoals dat van zijn broer, laat een vrolijk beeld van het boerenleven te zien. De manier waarop het landschap is samengesteld en uitgevoerd in dit werk toont de invloed van de zogenaamde 'tonale school'.
 
Bronnen:
Isaac van Ostade op Wikipedia
Christies