Salomon Jacobsz. van Ruysdael (1600-1670) Huifkar in dorpsgezicht, 1663
 
Voor dit schilderij heeft Salomon Ruysdael zich laten inspireren door eenzelfde voorstelling uit 1660. Rechts staat ook op dit schilderij een groepje burgers te praten met twee vrouwen op blote voeten, die beiden een kind op de arm hebben. Iets verderop staat nog een vrouw met blote voeten, een kind op de arm en een kind naast zich. De vrouw draagt een verschopten rode jas. De bedelares links bij de groep burgers, heeft nueen blauwe doek omgeslagen. Bedelende mensen komen vaak voor op schilderijen in de 17e eeuw. Pleisterplaatsen waren een ideale plek voor bedelaars. Handelaren, pelgrims en rijken hielden halt bij herbergen en waarschijnlijk gebruikten ze iets en waren misschien wel gul voor de armen. Op dit schilderij staan niet alleen koeien, maar ook kalkoenen.

Salomon Jacobsz. van Ruysdael (Naarden, ca. 1600-1603 - Haarlem, begraven 3 november 1670) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar uit de Gouden Eeuw, vooral bekend om zijn rivierlandschappen.
Zijn oorspronkelijke naam was De Goyer, totdat hij en zijn broers Isaac en Jacob hun naam veranderden in Ruysdael, naar een kasteel in de buurt van hun vaders geboorteplaats Blaricum.

Bronnen:
Salomon Jacobsz. van Ruysdael op Wikipedia
Geheugen van Nederland Dorpsherberg met reiswagen, 1663