Salomon Jacobsz. van Ruysdael (1600-1670) Zicht op de 'Oude Kerk' van Scheveningen in 1665 vanuit het Noorden.
 
Opvallend op dit schilderij uit 1665 is de toren van de "Oude Kerk" van Scheveningen. Op het schilderij uit 1664 van Ruysdael en veel schilderijen van andere schilders is de spits langer. Bij de kerk zijn enkele loslopende koeien geschilderd. Op de voorgrond zit een visverkoopster en in de verte staat de vuurbaak op een duintop. Pinken liggen op het strand en een huifkar is via het Schuitengat het strand opgereden. In het midden kijken drie ruiters naar de visafslag. Via het Schuitengat rijdt een door 3 paarden getrokken huifkar naar de branding. Bij de branding is vaag een koets te zien met minstens 4 paarden ervoor.
Waarschijnlijk maakte Salomon Ruysdael dit schilderij, na de verschrikkelijke storm in 1665, waarbij volgens J.C. Vermaas in de Geschiedenis van Scheveningen, "de zee zo nu en dan over de buitenste duinrij sloeg en de kerk rondom in het water stond".

Salomon Jacobsz. van Ruysdael (Naarden, ca. 1600-1603 - Haarlem, begraven 3 november 1670) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar uit de Gouden Eeuw, vooral bekend om zijn rivierlandschappen.
Zijn oorspronkelijke naam was De Goyer, totdat hij en zijn broers Isaac en Jacob hun naam veranderden in Ruysdael, naar een kasteel in de buurt van hun vaders geboorteplaats Blaricum.

Bronnen:
Salomon Jacobsz. van Ruysdael op Wikipedia
Het schilderij hangt in het Philadelphia Museum of Art in Boston, U.S.A.