Willem van de Velde de Jonge (1633-1707) Strand van Scheveningen in 1660
Rechts de Oude Kerk van Scheveningen. Een pink is met behulp van ronde houten palen op het strand getrokken. Een aantla pinken komt naar het strand om de vangst te lossen. De wagen met twee paarden ervoor heeft het wapen van Amsterdam op de achterkant. Adriaen van de Velde schilderde in 1659 vanaf hetzelfde standpunt een schilderij. Waarschijnlijk zijn de figuren, de huifkar en de paarden door Adriaen van de Velde geschilderd en de rest door zijn oudere broer Willem. Ook in 1660 stuurden burgers hun hond de zee in om een stok te halen.
 
Was het een vroege 'touringcar' in 1660, die met passagiers een bezoek bracht aan Den Haag en het strand van Scheveningen? Achter op de reiswagen staat het wapen van Amstrdam. Kwam de huifkar helemaal uit Amsterdam en maakten ze een vakantietrip? Lieten huifkar verhuurders uit Den Haag achter op de reiswagens wapens van verschillende steden schilderen?
Of was het een grapje van Adriaen van de Velde?
Bedelt de jongen en krijgt hij iets van de burger in de koets? Staat rechts bij de burgers nog een jongen te bedelen? Het zijn bijzondere details, die door de schilder in beeld zijn gebracht in de Gouden Eeuw.

Willem van de Velde de Jonge werd in Leiden geboren in 1633. Hij was een zoon van Willem van de Velde de Oude, oog een schilder van zeegezichten. Willem van de Velde de Jonge kreeg les van zijn vader en op vijftienjarige leeftijd ging hij in de leer bij Simon de Vlieger, die in zijn tijd ook een beroemde schilder van de zee was.
In 1673 verhuisde Hij naar London, waar hij werd betaald door Charles II voor het schilderen van zeeslagen. Hij stierf 6 april 1707 in London.

Bronnen:
Willem van de Velde de Jonge op Wikipedia
National Gallery