Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Huifkar geschilderd door Pieter Snayers (1592-1629)
 
Pieter Snayers (Antwerpen, 1592 ñ Brussel, 1666/1667) was een Vlaamse barokschilder gekend voor zijn weergaven van historische gevechtscènes.
Hij was een leerling van Sebastiaen Vrancx voor hij in 1612 lid werd van de Antwerpse kunstenaarsgilde van Sint-Lucas. Omstreeks 1628 was Snayers een inwoner van Brussel. Aldaar werkte hij voor Isabella van Spanje en nadien als hofschilder voor kardinaal-infant Ferdinand van Oostenrijk en aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk. Snayers werkte ook een aantal keren samen met Peter Paul Rubens waaronder aan het nooit afgewerkte Leven van Hendrik IV (1628ñ30) en de Torre de la Parada series (circa 1637ñ1640). Hij schilderde ook portretten van de Brusselse aristocratie evenals landschappen. Snayers' meest gekende leerling was Adam Frans van der Meulen.
 
Overval aan de rand van een bos.
Aan de rand van een bos wordt een huifkar overvallen door een bende struikrovers. Een reiziger wordt uit de wagen geduwd. Reizgers, die proberen te vluchten worden vermoord. Een vrouw heeft de handen gevouwen en bid om bescherming, terwijl de man voor haar wordt bedreigd met een zwaard. Het lijkt erop dat de rover struikrovers een hol in de grond hebben. Rechts wordt een vrouw in de richting van een bandiet geduwd, die in de ingang van het hol staat. Pieter Snayers schilderde een beeld van het verschrikkelijke lot, dat reizigers in de 17e eeuw kon overkomen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Legerkamp in een bos bij een boerderij
Een legereenheid slaat zijn kamp op bij een herberg aan de rand van een bos. Twee huifkarren staan in het midden van de open plek in het bos. Links op de voorgrond verdobbelen een groepje soldaten de gage, die ze hebben gekregen. Een dronken man wil een ander met een kruik de hersens inslaan in de deuropening van de boerderij. Rechts op de voorgrond praat een marketenster met enkele soldaten. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Het beleg van Oostende in 1601 - 1604
Bij de verplaatsing van legereenheden werd gebruik gemaakt van huifkarren. Rechts wordt een huifkar de heuvel opgetrokken. Links staat een tweewielige huifkar van een marketenster. Het beleg begon op 4 juli 1601. Dankzij de verdediging van Charles van der Noot en generaal Sir Francis Vere hield Oostende drie jaar lang stand, mede doordat de stad vanuit zee kon worden bevoorraad. Tijdens het beleg probeerde het Staatse leger de Spanjaarden af te leiden, door andere steden aan te vallen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Het beleg van Gulik door de Spanjaarden, 1621-1622
Het beleg van Gulik door de Spanjaarden onder Hendrik van den Bergh, tussen 5 september 1621 en 3 februari 1622. In het midden ligt de stad omgeven door vestingwerken, op de voorgrond een stoet ruiters en troepen van de belegeraars. Ook bij het beleg van Gulik werd gebruik gemaakt van huifkarren . Rechts komt een huifkar door drie paarden getrokken de heuvel op. Bij de boerderij beneden staan een vier-wielige en een twee-wielige huifkar. Een boerenkar is de brug over de rivier gepasseerd. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Beleg van Groenlo, 1606
Het Beleg van Grol in 1606, was een belegering van de veste Grol, tegenwoordig Groenlo geheten, door het Spaanse leger onder leiding van Ambrogio Spinola, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Het beleg maakte deel uit van Spinola's veldtocht van 1605-1606. Het beleg duurde van 3 tot 14 augustus en resulteerde in een overgave van de stad aan het Spaanse leger. Enkele maanden later in 1606 zou prins Maurits op zijn beurt Grol belegeren, maar dit mislukte door inadequaat handelen en tussenkomst van Spinola. Grol zou tot het Beleg van Grol in 1627 in Spaanse handen blijven. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Beleg van Breda, 1624-1625
Het Beleg van Breda was de belegering van de stad Breda tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Deze sterke vestingstad, gelegen in Staats-Brabant in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan de grens met Spaans Brabant, werd in 1624 en 1625 belaagd door Spaanse troepen onder leiding van Ambrogio Spinola. Verovering van Breda zou de Spanjaarden een uitvalsbasis verschaffen om gemakkelijker andere Staatse steden te veroveren en het gevaar voor de Spaanse steden verminderen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen
Pieter Snayers op Wikipedia