Pieter Snayers (1592-1629) Overval aan de rand van een bos.
Aan de rand van een bos wordt een huifkar overvallen door een bende struikrovers. Een reiziger wordt uit de wagen geduwd. Reizgers, die proberen te vluchten worden vermoord. Een vrouw heeft de handen gevouwen en bid om bescherming, terwijl de man voor haar wordt bedreigd met een zwaard. Het lijkt erop dat de rover struikrovers een hol in de grond hebben. Rechts wordt een vrouw in de richting van een bandiet geduwd, die in de ingang van het hol staat. Pieter Snayers schilderde een beeld van het verschrikkelijke lot, dat reizigers in de 17e eeuw kon overkomen.
 
Pieter Snayers (Antwerpen, 1592 Brussel, 1666/1667) was een Vlaamse barokschilder gekend voor zijn weergaven van historische gevechtscènes.
Hij was een leerling van Sebastiaen Vrancx voor hij in 1612 lid werd van de Antwerpse kunstenaarsgilde van Sint-Lucas. Omstreeks 1628 was Snayers een inwoner van Brussel. Aldaar werkte hij voor Isabella van Spanje en nadien als hofschilder voor kardinaal-infant Ferdinand van Oostenrijk en aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk. Snayers werkte ook een aantal keren samen met Peter Paul Rubens waaronder aan het nooit afgewerkte Leven van Hendrik IV (162830) en de Torre de la Parada series (circa 16371640). Hij schilderde ook portretten van de Brusselse aristocratie evenals landschappen. Snayers' meest gekende leerling was Adam Frans van der Meulen.
 
Bronnen:
Pieter Snayers op Wikipedia
Schilderijen Nu
A Wooded Landscape with Travellers