Pieter Snayers (1592-1629) Legerkamp in een bos bij een boerderij
Een legereenheid slaat zijn kamp op bij een herberg aan de rand van een bos. Twee huifkarren staan in het midden van de open plek in het bos. Links op de voorgrond verdobbelen een groepje soldaten de gage, die ze hebben gekregen. Een dronken man wil een ander met een kruik de hersens inslaan in de deuropening van de boerderij. Rechts op de voorgrond praat een marketenster met enkele soldaten.
 
Pieter Snayers (Antwerpen, 1592 Brussel, 1666/1667) was een Vlaamse barokschilder gekend voor zijn weergaven van historische gevechtscènes.
Hij was een leerling van Sebastiaen Vrancx voor hij in 1612 lid werd van de Antwerpse kunstenaarsgilde van Sint-Lucas. Omstreeks 1628 was Snayers een inwoner van Brussel. Aldaar werkte hij voor Isabella van Spanje en nadien als hofschilder voor kardinaal-infant Ferdinand van Oostenrijk en aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk. Snayers werkte ook een aantal keren samen met Peter Paul Rubens waaronder aan het nooit afgewerkte Leven van Hendrik IV (162830) en de Torre de la Parada series (circa 16371640). Hij schilderde ook portretten van de Brusselse aristocratie evenals landschappen. Snayers' meest gekende leerling was Adam Frans van der Meulen.
 
Bronnen:
Pieter Snayers op Wikipedia
Kamp in bos bij herberg
Halt of Horsemen in a Forest