Pieter Snayers (1592-1629) Het beleg van Groenlo, 1606
Het Beleg van Grol in 1606, was een belegering van de veste Grol, tegenwoordig Groenlo geheten, door het Spaanse leger onder leiding van Ambrogio Spinola, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Het beleg maakte deel uit van Spinola's veldtocht van 1605-1606. Het beleg duurde van 3 tot 14 augustus en resulteerde in een overgave van de stad aan het Spaanse leger. Enkele maanden later in 1606 zou prins Maurits op zijn beurt Grol belegeren, maar dit mislukte door inadequaat handelen en tussenkomst van Spinola. Grol zou tot het Beleg van Grol in 1627 in Spaanse handen blijven.
Vanwege het mislukken van het Beleg van Maurits, wordt met het Beleg van Grol in 1606 meestal het beleg door Spinola bedoeld.
Maurits' leger (rechtsboven) wordt aangevallen door een vliegende brigade van Spinola en blaast de aftocht. Tussen de legereenheden aan de linkerkant van het schilderij rukken huifkarren samen op met het voetvolk.
 
Pieter Snayers (Antwerpen, 1592 Brussel, 1666/1667) was een Vlaamse barokschilder gekend voor zijn weergaven van historische gevechtscènes.
Hij was een leerling van Sebastiaen Vrancx voor hij in 1612 lid werd van de Antwerpse kunstenaarsgilde van Sint-Lucas. Omstreeks 1628 was Snayers een inwoner van Brussel. Aldaar werkte hij voor Isabella van Spanje en nadien als hofschilder voor kardinaal-infant Ferdinand van Oostenrijk en aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk. Snayers werkte ook een aantal keren samen met Peter Paul Rubens waaronder aan het nooit afgewerkte Leven van Hendrik IV (162830) en de Torre de la Parada series (circa 16371640). Hij schilderde ook portretten van de Brusselse aristocratie evenals landschappen. Snayers' meest gekende leerling was Adam Frans van der Meulen.
 
Bronnen:
Pieter Snayers op Wikipedia
Het Beleg van Groenlo
Het Beleg van Groenlo op Wikipedia