Jan Havickszoon Steen (1625 - 1679) Dorpskermis 1650-1655
In de verte rijdt een huifkar voorbij een boerderij. De passagiers hebben feest gevierd en gaan naar huis. Voor een groot doek en op een hoog podium staan toneelspelers. Het gezelschap heeft een aap meegebracht, die boven op een paal zit. Het publiek luister en kijkt aandachtig naar de voorstelling. Bij de tent op de voorgrond staat een dronken echtpaar en op de grond zit een laveloos stel uit te rusten.
 
Jan Havickszoon Steen (Leiden, 1625 of 1626 aldaar, begraven 23 februari 1679) was een kunstschilder uit Nederland in de 17e eeuw, de tijd van de Nederlandse Barokke schilderkunst. Zijn werk is van ongelijke kwaliteit, maar mensenkennis, humor en uitbundig kleurgebruik zijn belangrijke kenmerken van zijn werk.
Jan Steen was de zoon van Havick Steen, een koopman in graan en brouwer, en Elisabeth Capiteyn. Zij waren in 1625 als katholieken voor de schepen getrouwd en naar alle waarschijnlijkheid pas daarna in een schuilkerk gehuwd. Jan was de oudste van acht kinderen.
In 1648 werd Jan Steen opgenomen in het in dat jaar opgerichte schildersgilde St. Lucas in Leiden en werkte samen met Gabriël Metsu. In 1649 trok Jan Steen in bij landschapschilder Jan van Goyen in Den Haag en trouwde diens dochter Margriet. Beide schilders werkten vijf jaar samen. In 1654 werd hij lid van de plaatselijke schutterij.
 
Bronnen:
Jan Steen op Wikipedia
Dorpskermis, 1650-1655