Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Aanval op huifkar.
Hoog in de boom zit een struikrover op de uitkijk. Hij heeft de huifkar al van verrre zien aankomen en zijn maten gewaarschuwd. Een bende van zeker tien mannen overvalt de huifkar met rijke reizigers. De drie huifkar begeleiders te paard vluchten alle kanten uit, evenals de voerman die hard wegrent. In de struiken vuren twee struikrovers op de vluchtende ruiter op de grijze schimmel.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Aanval op huifkar
A Landscape with a Convoy on a Wooded Track under Attack