Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Aanval op karavaan huifkarren, 1612
Een legereenheid te paard overvalt een karavaan huifkarren met handelaren en reizigers. In 1612 schilderde Jan Brueghel de Oude samen met Sebastian Vrancx (1573-1647) dit schilderij van de aanval door bandieten op een karavaan huifkarren. Het landschap lijkt erg veel op het Panoramische landschap met reizigers. Misschien symboliseert het geraamte van een paard op dat schilderij de relatie met het schilderij over de overval. De aanval door de bandieten geeft een beeld van de verschrikkingen, die reizigers en handelaren onderweg konden tegenkomen. De aanvallers hadden geen medelijden met de burgers of kinderen. Zo te zien werd iedereen gedood. In de verte zijn vaag de contouren te zien van twee galgen en een rad. Aan de galgen hangen drie boeven te bungelen.
Het landschap is door Jan Brueghel geschilderd en zijn de figuren door Sebastiaen Vrancx.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Aanval op karavaan huifkarren