Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Dorpsgezicht
Sebastaen Vrancx schilderde niet alleen overvallen door rovers en soldaten en veldslagen, maar ook dit dorpsgezicht. Links brengt een boer zijn paarden in de stal. Onder de boom zit een man met een vrouw en een kruik in zijn hand. Voor de herberg staan mensen te praten. Een huifkar rijdt naar het dorp, terwijl in de verte een huikar komt aanrijden. Op de voorgrond rijden een boer en een boerin met een volgeladen kar naar huis.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Dorpsgezicht