Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Een dorpsgezicht in een berglandschap
Rechts op het schilderij wandelt een zeer voornaam echtpaar. Aan de kleding te zien moet het 't begin van de 17e eeuw zijn. Achter het echtpaar loopt een man met een musket op zijn schouder. Hij is waarschijnlijk de begeleider en beschermer van het echtpaar, In het middden is een kasteelachtige villa te zien, waar het echtpaar waarschijnlijk woont. In het midden rijdt een huifkar het beeld uit. In de doorpsstraat loopt een herder met zijn kudde schapen. Sebastiaen Vrancx schilderde een rustiek landschap, dat in het begin van de 17e eeuw veel gevraagd werd.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Een dorpsgezicht in een berglandschap