Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Aanval van rovers, ca. 1610
Een bende van tien rovers met lansen en musketten overvalt een huifkar. De twee begeleiders te paard verdedigen de huifkar met zwaard en pistool. De voerman jaagt de paarden op en aan de stand van de achterbenen van het witte paard is te zien dat ze stevig aanzetten. Maar achter de heg staan drie van de rovers te wachten. Tegen zo'n overmacht zal de reizigers in de huifkar en hun begeleiders niet opgewassen zijn.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Aanval op huifkar
Attack of robbers, 1610